Pianolessen Amsterdam

Veelgestelde vragen pianoles

Veelgestelde vragen over pianoles

Bekijk onze veelgestelde vragen over pianoles en vind het antwoord op al je vragen over het instrument en de mogelijkheden om piano te leren spelen bij Pianolessen Amsterdam.

 

Vragen over Pianolessen Amsterdam

De pianolespraktijk is gevestigd in het centrum op de Rapenburgerstraat bij het Waterlooplein. Onze docenten kunnen ook bij je thuis langskomen voor pianolessen. Pianoles op afstand is ook mogelijk via Zoom of Skype.
Mocht je willen starten met pianolessen, dan kunnen we je adviseren bij de aankoop van een piano. Ook met een klein budget is het mogelijk om een prima tweedehands piano te kopen. Een aantal vragen die je jezelf alvast moet stellen zijn:
  • Wat is mijn budget?
  • Hoeveel ruimte heb ik voor de piano?
  • Moet ik rekening houden met mijn buren?"
Het is ook mogelijk om op afstand pianoles te krijgen via een videoverbinding met Zoom of Skype. Wil je weten hoe dit precies werkt? In een instructievideo leggen we het je uit.
Wat voor kosten je betaalt voor pianoles is afhankelijk van het gekozen pianolespakket en de leeftijd van de leerling. Meer informatie over de tarieven van Pianolessen Amsterdam vind je hier.

veelgestelde vragen pianoles

 

Vragen over pianoles

Als je de tijd hebt om één les per week te volgen, dan kunnen we bij Pianolessen Amsterdam laten zien hoe je vorderingen maakt met oefensessies van niet langer dan 5 minuten per dag. Want als je niet een half uur per dag kan oefenen, hoeft dit niet per se te betekenen dat je niet progressie kan maken. We geloven niet in lang, maar in slim oefenen. Natuurlijk maak je over het algemeen sneller vorderingen als je meer tijd steekt in het instrument. 
We zijn bij Pianolessen Amsterdam geen voorstander van pianoles op een keyboard omdat je daardoor minder goed voorbereid bent op het spelen op een echte piano. Hiervoor zijn een aantal redenen op te noemen:
  • De toetsen zijn minder breed wat betekent dat de intervallen niet hetzelfde zijn als op een piano.
  • Ook is het gewicht van een toets veel lichter dan bij die van een piano.
  • Bij veel keyboards ontbreekt het aan dynamiek; hoe hard je de toetsen ook aandrukt, het geluid blijft hetzelfde.
  • Keyboards hebben over het algemeen minder veel toetsen dan de achtentachtig waarover een piano beschikt.
Een mogelijk compromis is om een elektrische piano aan te schaffen die wel over dynamische toetsen beschikt en met hetzelfde aantal toetsen. Maar mijn voorkeur zou altijd uitgaan naar een echte akoestische piano.
In principe kan je zelfs op oude leeftijd nog prima beginnen met piano spelen. Naarmate je op oudere leeftijd begint, kan het wel zijn dat je minder snel vorderingen maakt. Maar ondanks dat het conservatorium er waarschijnlijk niet meer inzit, is het nog steeds mogelijk om op een hoog niveau piano te leren spelen. Zolang je de wil hebt om te leren en regelmatig te studeren, is er heel veel mogelijk.
Dit is afhankelijk van de ontwikkeling van een kind. Maar over het algemeen zijn kinderen vanaf 5 jaar goed in staat om een pianoles te volgen, al zijn er altijd uitzonderingen mogelijk. Vaak is een half uur een tijdsduur die goed aansluit bij hun concentratievermogen. Lees verder