Pianolessen Amsterdam

Raluca Sabau: pianoleraar in Amsterdam

Raluca Sabau: pianoleraar in Amsterdam

Mijn naam is Raluca Sabau, een klassiek opgeleide pianiste, pianoleraar in Amsterdam en oprichter van Pianolessen Amsterdam. Ik ben geboren en opgegroeid in het hart van de Roemeense regio Transsylvanië. Als kind al toonde ik veel interesse in een kleine rode speelgoed piano, zang en dans. Mijn ouders besloten me daarom op mijn zesde in te schrijven op de plaatselijke muziekschool. Alhoewel mijn geboorteplaats Reghin internationaal vermaard is vanwege de vele producenten van strijkinstrumenten, voelde ik me meer aangetrokken tot de piano.
De eerste acht jaar van mijn muziekopleiding bestond de wekelijkse training uit pianolessen, theorielessen, koorzang en in de laatste jaren speelde ik in een kamerorkest. In die tijd trad ik met mijn schoolgenoten vaak op voor publiek.

Om muziek te kunnen blijven studeren, vertrok ik op mijn 14e uit het ouderlijk huis naar een internaat. De middelbare school van muziek en de hoge kunsten in Targu-Mures waren voor de eerstvolgende vier jaar mijn thuis. Hun complexe curriculum verrijkte mijn kennis met onder andere oor training, harmonie, muziekvorm, muziekgeschiedenis en solfege. In die tijd gaf ik ook mijn eerste twee solo optredens met het philharmonisch orkest van Targu-Mures.

Bachelor in Roemenië, master in Nederland

Vastbesloten om mijn piano opleiding te vervolgen, moest ik weer verhuizen en nu nog verder van huis. Ik begon aan mijn bacheloropleiding aan de “Gh. Dima” Music Academy in Cluj-Napoca. Hier kreeg ik nog meer inzicht in de praktische en theoretische aspecten van klassieke muziek. Ook leerde ik hier over Roemeense volksmuziek, begeleiding, kamermuziek, hoe je muziek onderzoekt, pedagogiek en didactiek. En zo, na 16 jaar van intensief muziekonderwijs, behaalde ik mijn bachelor diploma en een additioneel docentendiploma.

Pianoleraar in Amsterdam

Vlak na mijn studie, verhuisde ik op mijn 22e terug naar Targu-Mures waar ik een positie als pianoleraar kreeg aangeboden op mijn oude muziekschool. In die periode ging ik naar muziekfestivals en woonde masterclasses bij. Bij één daarvan ontmoette ik Frank van de Laar die later mijn pianoleraar zou worden, want ik besloot om naar Nederland te verhuizen voor een vervolgopleiding. In 2014 studeerde ik af en ontving mijn master aan het Artez Conservatorium in Arnhem/Zwolle, waar ik ook voor twee jaar heb gewerkt als de pianiste van de cello groep.

Tijdens mijn studie aan Artez heb ik veel piano masterclasses bijgewoond met bekende namen als Jan Wijn, Willem Brons, Jean François Antonioli, Akiko Ebi, Andrei Gavrilov en ook kamermuziek masterclasses voor pianobegeleiders met docenten waaronder Marcio Carneiro, Mikhail Zemtsov, Marie Pol, Walter Burian, and Alexander Müllenbach.

Pianoleraar in Amsterdam en uitvoerend musicus

Sinds de herfst van 2014 woon en werk ik als pianoleraar in Amsterdam, waar ik mijn pianolespraktijk geleidelijk heb uitgebouwd. Mijn carrière als uitvoerend musicus brengt me naar landen als Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Brazilië, Hongarije en Roemenië. Op dit moment werk ik samen met de Nederlandse sopraan Brigitte van Hagen, de Russische celliste Aleksandra Kaspera en de Finse violiste Lilli Maijala. Mijn passie voor vreemde talen, geeft me de mogelijkheid om te doceren in het Nederlands, Engels, Roemeens en Spaans (Italiaans coming soon!). Wil je vrijblijvend kennismaken om te kijken of piano spelen wat voor je is? Dan kunnen we een afspraak maken voor een proefles.

 

Boek een proefles